of LinkedIn
Whitepapers Binnenlands Bestuur

Te koop

Redenen om een woning te koop te zetten en verhuisbewegingen

Atlas-Research

Samenvatting

Wat zijn de motieven van verkopers in het Groningse aardbevingsgebied om te willen verhuizen en hun woning te koop te zetten? En waar verhuizen deze mensen naartoe? Deze vragen worden beantwoord in dit onderzoek.

Daarvoor is gebruikgemaakt van een database met informatie over en interviews met de 6421 personen die hun woning in het Groningse aardbevingsgebied verkocht hebben én een aanvraag hebben gedaan voor compensatie van waardeverlies in het kader van de Regeling Waardedaling. De interviews met verkopers zijn gecodeerd zodat ze voor kwantitatieve analyse geschikt zijn.

 

Uit dit onderzoek blijkt dat aan de levensfase gerelateerde redenen zoals groter of juist kleiner willen wonen, leeftijd en/of gezondheid en nalatenschap de belangrijkste redenen voor mensen in het Groningse aardbevingsgebied zijn om een huis te koop te zetten. Bovengenoemde redenen beslaan opgeteld meer dan de helft van de genoemde motieven die voor dit onderzoek geanalyseerd zijn. Overige herhaaldelijk genoemde redenen zijn (op volgorde van voorkomen): werk, nieuwe relatie en/of scheiding, terug willen naar roots en/of familie, aardbevingen en overlijden van de partner.

Inhoudsopgave

Samenvatting en conclusies

1 Inleiding

2 Database

3 Verkoopmotieven

4 Verhuizingen

Bijlage 1: Aantal aanvragen per postcode/woonkern

Bijlage 2: Verkoopmotieven per postcode/woonkern

Inloggen of registreren