of LinkedIn
Whitepapers Binnenlands Bestuur

Talentmatch. Meedoen op de arbeidsmarkt

Centric_1

Samenvatting

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid adviseert in te zetten op goed werk voor iedereen die wil en kan werken. Dit staat beschreven in het rapport ‘Het betere werk’. Of de arbeidsmarkt nu makkelijk of moeilijk is, goed werk is essentieel voor de economie en voor de sociale samenhang.

Daar ligt voor gemeenten een van de grootste uitdagingen. Gemeenten hebben de opdracht werkzoekenden te helpen om zich te ontwikkelen en weer mee te doen op de arbeidsmarkt. Door werkzoekenden actief te ondersteunen kunnen zij weer grip krijgen op hun toekomst. Aan de andere kant willen werkgevers en bemiddelaars openstaande vacatures invullen. Zij zoeken daarvoor mensen met gemotiveerd zijn en over toepasbare vaardigheden beschikken. Als gemeente ben je daarbij vooral de aanjager en verbindende schakel.

Vanuit een uitkering de stappen zetten naar werk kan op basis van werkervaring. Dit is de meest logische stap. Echter vaak heeft de kandidaat een gebrek aan werkervaring of sluit de werkervaring van vroeger niet meer aan bij de huidige arbeidsmarkt. Daarom kijken we liever naar competenties en breed toepasbare vaardigheden zodat de match gemaakt kan worden met branches waar nu een tekort is, zoals de zorg en logistiek.

Belangrijk in ieder geval is dat de werkzoekende gestimuleerd wordt eigen vaardigheden te ontwikkelen om deze zo toe te passen in een nieuwe baan.

Centric en Matchcare hebben voor deze uitdaging een online platform ontwikkeld dat werkzoekenden, werkgevers en gemeenten met elkaar verbindt en de drempel verlaagt om mee te doen op de arbeidsmarkt: de Talentmatch. Deze oplossing is onderdeel van de Suite4Werk en Inkomen van Centric.

Inhoudsopgave

Meedoen op de arbeidsmarkt

Perspectief vanuit de kandidaat

Perspectief vanuit de gemeente

Perspectief vanuit de bemiddelaar

Aan de slag met Talentmatch

In de praktijk

Inloggen of registreren