of LinkedIn
Whitepapers Binnenlands Bestuur

Nieuwe matchingtool onthult maatschappelijke voordelen en slimme oplossingen met zon- en windenergie

2020-09-22-Visual-REmatchingtool-1900x581-002--2-

Samenvatting

Een waardevolle tool voor ontwikkelaars en gemeenten

Eric van der Gun, directeur van SolarEnergyWorks, is door Firan gevraagd om de nieuwe renewable energy matchingtool in de praktijk te testen. Deze tool, kortweg de RE-matchingtool, onthult nieuwe kansen voor slimme oplossingen met zon- en windenergie. Met de RE-matchingtool hebben ontwikkelaars en gemeentes een praktisch instrument in handen om in beeld te krijgen waar kansen liggen voor cable pooling met zon- en windpartijen en directe koppelingen met grootzakelijke afnemers. 

 

"We kunnen de expertise van Firan en de data van de RE-matchingtool goed gebruiken als aanvulling op de informatie over geschikte locaties die we zelf in huis hebben", vertelt Eric van der Gun, ontwikkelaar van zonneparken.

 

Maatschappelijke voordelen door cable pooling

Op basis van de analyse die gemaakt wordt met de RE-matchingtool kunnen projecten gerealiseerd worden zonder dat daarvoor een nieuwe aansluiting op het bestaande elektriciteitsnet noodzakelijk is. Dankzij cable pooling en directe koppelingen worden aanzienlijke maatschappelijke voordelen gerealiseerd. Daardoor kan een nieuwe aansluiting worden voorkomen, waarmee de maatschappelijke kosten voor het netbeheer verminderen. Doordat wind en zon een complementair productieprofiel hebben, wordt de capaciteit van het elektriciteitsnet gelijkmatiger benut. De onbalans tussen vraag en aanbod van stroom wordt hiermee verminderd, waardoor ook de onbalanskosten lager zullen uitvallen.

 

Eric van der Gun: “Een kaart waarop de kansrijke gebieden voor duurzame projecten zijn gemarkeerd, geeft gemeenten inzichten in de mogelijkheden om de Regionale Energiestrategie verder in te vullen. Het overzicht van de decentrale netten voor zonne- en windparken geeft extra input voor het uitwerken van het lokale beleid over duurzame energie-opwek én voor de beoordeling van vergunningaanvragen voor projecten.”

Inhoudsopgave

  • Waarom een renewable energy matching tool?
  • Wat doet de renewable energy matching tool?
  • Firan werkt nauw samen met SolarEnergyWorks
  • Wat levert de tool op?
  • De voordelen op een rij
  • Zo werkt de tool
  • In stappen aan de slag
  • Tot slot
Inloggen of registreren