of LinkedIn
Whitepapers Binnenlands Bestuur

Netwerksamenwerking is gedoe én het loont

De succesfactoren van het hoe, waarom en wat van netwerksamenwerking

Morgens

Samenvatting

Publieke en private organisaties zoeken elkaar steeds meer op om complexe vraagstukken het hoofd te kunnen bieden. Gemeenten spelen in deze netwerksamenwerkingen vaak een prominente rol als regisseur of aanjager van de samenwerking. Met een grote hoeveelheid aan taken kán een gemeente vaak ook niet anders dan samenwerken met andere partijen, en dat is maar goed ook. De uitdagingen in de energietransitie, het sociaal domein, de ondermijnende criminaliteit en op de arbeidsmarkt zijn enorm, maar door de krachten te bundelen kom je verder. 

Netwerksamenwerking kan erg mooie innovaties tot stand brengen, dwars door allerlei kokers en over eilandjes ontstaan mooie resultaten. Maar tegelijkertijd is netwerksamenwerking verdraaid lastig. Samenwerking is vaak gedoe en hard werken. Je bent afhankelijk van organisaties die vaak heel anders zijn en vaak ook net iets anders willen. Toch heb je elkaar nodig, want waarom zou je anders de samenwerking zijn gestart?

Louise Henderickx en Alieke Jansen, senior consultants bij Morgens, haalden in gesprek met spelers die actief zijn in netwerksamenwerkingen en vanuit hun eigen ervaring de succesfactoren op van het opstarten en begeleiden van netwerksamenwerkingen. In het whitepaper gaan Louise en Alieke in op het ‘waarom’, ‘hoe’ en ‘wat’ van netwerksamenwerking. Met een helder ‘waarom’ en een uitdagende ambitie is de samenwerking klaar om te beginnen. Dan komt de volgende vraag op: hoe pak je het aan? Zij geven in dit artikel een aantal handvatten mee. De kracht van de samenwerking zit hem in de excellente uitvoering: dáár laat je als samenwerkingsverband zien wat je waard bent.

Inhoudsopgave

Zonder gedeeld waarom, geen samenwerking

Hoe doe je dat, succesvolle netwerksamenwerking?

Het laten werken van de samenwerking

Van ambitie naar excellente uitvoering

Geslaagde netwerksamenwerking als resultaat

Inloggen of registreren