of LinkedIn
Whitepapers Binnenlands Bestuur

Duurzame inzetbaarheid

Van noodoplossing naar meerwaarde

Duurzamen-inzetbaarheid

Samenvatting

De uitdaging: van op papier naar in de praktijk

Over duurzame inzetbaarheid (DI) wordt veel gesproken. Want de arbeidsmarkt en organisaties zijn voortdurend in beweging door globalisering, flexibilisering en nieuwe technologie (automatisering en robotisering). Dit vraagt aanpassingsvermogen van werkgevers én werkenden en zorgt voor meer mobiliteit en snellere functiewisselingen (binnen en tussen organisaties). Daarvoor moeten werkgevers en werkenden vitaal en wendbaar zijn. Dat bepaalt in grote mate hun succes en kansen.

 

Duurzame inzetbaarheid is ook een belangrijker thema geworden omdat werkenden tot op latere leeftijd werken en wel ‘bij’ moeten blijven. Want de inhoud van banen verandert steeds sneller en kennis raakt sneller verouderd. Daarom is het belangrijk dat werkenden zich blijven ontwikkelen en blijven leren. Dat is niet alleen noodzakelijk, maar gelukkig ook leuk, boeiend en uitdagend. Meer actuele kennis en wendbaarheid biedt werkenden meer werkzekerheid en carrièrekansen en houdt organisaties wendbaar.

 

Het is dus niet zo gek dat het thema duurzame inzetbaarheid inmiddels bij veel organisaties prominent op de beleidsagenda staat. Alleen stokt het nog regelmatig bij de vertaling naar de praktijk en de daadwerkelijke uitvoering. Dat is zonde, want het biedt werkgevers én werkenden veel kansen en mogelijkheden. Denk aan meer wendbaarheid, productiviteit, (persoonlijke) groei, carrièrekansen, werkzekerheid en werkplezier. Wat is ervoor nodig om die vruchten te plukken? Deze whitepaper helpt organisaties en hun medewerkers snel op weg.

Inhoudsopgave

De uitdaging: van op papier naar in de praktijk

Motieven voor werkgevers en werkenden

Van noodoplossing naar preventie en toegevoegde waarde

Wat gebeurt er al in de praktijk?

De do’s en don’ts van duurzame inzetbaarheid

De vijf succesfactoren voor duurzame inzetbaarheid

Belangrijke hulpmiddelen bij het werken aan duurzame inzetbaarheid

In 8 stappen naar duurzame inzetbaarheid

Van voornemens naar doen

Inloggen of registreren