of LinkedIn
Whitepapers Binnenlands Bestuur

Aardgasvrije nieuwbouw een feit

Over-Morgen

Samenvatting

Op 30 januari 2018 heeft de Tweede Kamer op initiatief van D66 en VVD een amendement aangenomen bij de behandeling van de wet voortgang energietransitie (Wet Vet) waarmee het aanleggen van aardgasleidingen voor nieuwbouw verleden tijd is. Dit wetsvoorstel inclusief amendement is in de Eerste Kamer aangenomen. De inwerkingtreding is voorzien op 1 juli 2018.

Goed nieuws voor de warmtetransitie. Want dit kabinet zet alles op alles om Nederland van het gas af te halen, zodat de kraan in Groningen verder dichtgedraaid kan worden.

Als dan tegelijkertijd 200.000 extra huishoudens de nieuwbouwprognose voor de komende jaren - op aardgas aangesloten worden, is dat dweilen met de gaskraan open.

Maar wat betekent dit amendement nu eigenlijk voor gemeenten? Over Morgen en AT Osborne Legal hebben het uitgezocht en geven gemeenten graag een handreiking. Achtereenvolgens behandelen we: wat staat er in de wet, welke alternatieven zijn er voor aardgas, wat zijn de maatschappelijke kosten en we sluiten af met een oproep aan gemeenten om je voor te bereiden op de nieuwe norm. Want huizen aansluiten op aardgas is niet meer verantwoord in deze tijd!

Inhoudsopgave

Wat staat er in het amendement?

Comfortabele en betaalbare aardgas alternatieven

Maatschappelijke kosten zijn beheersbaar

Financiering in sommige gevallen een uitdaging

Bereid je goed voor op de nieuwe norm: aardgasvrije nieuwbouw

Inloggen of registreren