Wie vandaag de dag iets over bestuurskracht heeft te melden, kan er zeker van zijn dat het goed gelezen wordt. Dat merkte Peter Castenmiller ook, naar aanleiding van een interview met hem in het weekblad Binnenlands Bestuur .
De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft een concept voor een nieuwe gedragscode voor het openbaar bestuur naar de Tweede Kamer gestuurd. De code was aangekondigd in de Troonrede van 2008. Het concept is geschreven door een projectgroep van bestuurders en ambtenaren. Heeft het zin weer een nieuwe code in te voeren?
Aan gemeentelijke herindelingen gaan meestal emotionele taferelen vooraf. Recent onderzoek toont aan dat argumenten van voor- en tegenstanders van gemeentelijke schaalvergroting kloppen: de afstand tussen burger en bestuur neemt toe en grotere gemeenten zijn meestal bestuurskrachtiger. Belangrijker is de vraag in wat voor gemeente wij willen leven.
De mogelijkheden voor moderne burgers om met blogs, internetfora, youtube en twitter aan politieke nieuwsstroom en publieke meningsvorming bij te dragen, zijn talrijk. Volgens voor- en tegenstanders van burgerjournalistiek zijn deze media nieuw. Maar is dat wel zo?
Veiligheid is een belangrijk thema in onze samenleving. De roep om bescherming is zelfs zo groot dat politie en justitie het niet alleen aankunnen. Zij doen in toenemende mate een beroep op anderen. Onderdeel daarvan is beleid gericht op actief burgerschap. In dit artikel de gemeente Amsterdam als voorbeeld.
Gemeenten zijn volgens het constitutioneel recht gelijk aan elkaar. In veel opzichten zijn gemeenten echter verschillend, in bestuurskracht, opgaven en structuur. Het decentralisatiebeleid moet zich van die verschillen meer rekenschap geven om succesvol te kunnen zijn.
Openbaar vervoer opnemen in gebiedsontwikkeling is belangrijk, want het gaat om meer dan bereikbaarheid. Er zijn zeker kansen om openbaar vervoer een ambitieuzere rol te laten spelen. Welke lessen zijn er uit eerdere ervaringen te trekken?
De wereld is in crisis. De overheid is in crisis en onze ondernemingen zijn in crisis. De kredietcrisis is daar een duidelijk en actueel signaal van. Velen vragen zich af hoe we een betere toekomst kunnen creëren. Die weg naar een andere toekomst is er en begint op de plaats waar onze problemen begonnen: in ons bewustzijn.
Het Besluit indieningsvereisten aanvraag bouwvergunning (Biab) is inmiddels zes jaar in werking. Dit roept de vraag op hoe in de bestuurspraktijk en ook in de jurisprudentie tot nu toe met dit besluit is omgegaan.
In de huidige economische crisis en oplopende werkloosheid wordt de overheid als een aantrekkelijke werkgever gezien. Doet de overheid er verstandig aan om actief personeel te werven nu de omstandigheden daarvoor gunstig zijn? Of levert dat slechts ambtenaren op die snel weer vertrekken als het economisch beter gaat?